اگر در گوگل متن ایمیل مارکتینگ چیست؟ (What Is Email Marketing) را جستجو کنید با تعریف زیر روبهرو خواهید شد:
ایمیل مارکتینگ بهنوعی از بازاریابی مستقیم گفته میشود که در آن از ایمیل بهعنوان وسیلهای برای ارسال پیامهایی از قبیل فروش یا جمعآوری هزینه به مخاطبان استفاده میشود.
ایمیل مارکتینگ را همچنین میتوان وسیلهای برای ارتباط مستقیم با مخاطبان دانست. ایمیل مارکتینگ را میتوان هر نوع ایمیل ارسالی به مشتری و یا کاربری که احتمال تبدیل به مشتری شدن را دارد دانست.
تصور کنید حرفی برای گفتن دارید. مخاطبان خاص خود را هم دارید؛ همهچیز خوب است تا وقتی که باید انتخاب کنید چگونه پیام را به مخاطبان منتقل کنید. این تنها آغاز هزاران مشکل و سؤالی که است که در زمان انتقال پیام ممکن است با آن روبهرو شوید. سؤالهایی مانند چگونه مطمئن شوم پیام من به هدف رسیده است؟ چگونه متوجه شوم بازخورد مخاطبان نسبت به پیام من چگونه است؟ همه و همه سؤالاتی هستند که ذهن شمارا مشغول خواهند کرد.
ایمیل مارکتینگ را بهعنوان راهی در نظر بگیرید که میتوانید از طریق آن پیام خود را به کاربران منتقل کنید و در صورت داشتن دانش مناسب و کافی تمامی سؤالهایی که در بالا مطرح کردیم را در سطح حرفهای پاسخگو باشید. شما میتوانید با پیروی از اصولی مشخص پیام خود را بهطور مستقیم به اینباکس کاربران منتقل کنید و برآورد مناسبی از وضعیت کمپین داشته باشید. درحالیکه انتقال پیام در روشهای دیگر بازاریابی به شکلی که بتوانید معیاری برای موفقیت و یا عدم موفقیت داشته باشید هزینههای سنگینی به دنبال خواهد داشت.
بازاریابی ایمیلی اصولی یک قانون مهم و اولیه دارد:
اجازهی کاربران برای ایمیل مارکتینگ اصولی مهم است.
اگر کاربر فعال اینترنت در ایران باشید به احتمال زیاد در اینباکس خود با تعداد زیادی ایمیل تبلیغاتی که شاید مخاطب اینگونه محصولات نباشید برخورد خواهید کرد. به همین دلیل قانون اول و اصلی در ایمیل مارکتینگ اجازهی خود کاربر هست. این روزها سرویسهای ایمیل مانند جی میل بسیار به رفتار(Interaction) کاربران نسبت به ایمیلهای ارسالی حساس هستند. شاید ایمیل شما تمامی اصول موردنظر را داشته باشد اما چون کاربران، ایمیل خود را در اختیار شما قرار ندادهاند باعث شکست کمپین تبلیغاتی شود.
سادهترین روش به دست آوردن اجازهی کاربران استفاده از فرمهای عضویت در سایت یا خبرنامه سایت است. کاربران با عضویت در خبرنامه به شما این اجازه را میدهند که از ایمیلشان برای ارتباط با آنها استفاده کنید. روش دیگر دریافت مستقیم ایمیل از مشتری و ثبت آن در لیست میباشد.

همانطور که میدانید در بازاریابی اندازهگیری و بررسی(Measurement) اهمیت فراوانی دارد. استفاده از ایمیل مارکتینگ بهعنوان روشی برای فروش نیازمند دانش کافی و مناسب است. توجه داشته باشید به دست آوردن دانشی که افرادی برای آن سالهای زحمت میکشند بدون هزینه نیست. پس اگر نتوانستید به حدی برسید که آمار و دادهها را بهطور کامل بررسی و تحلیل کنید حتماً از یک متخصص کمک بگیرید تا شمارا در این امر یاری کند. بررسی درست یا اشتباه بودن آمار، مرزی است بین پیروزی و شکست در یک کمپین تبلیغاتی.
دستهبندیهای زیادی برای ایمیلهای ارسالی وجود دارد اما میتوان آنها را به ۶ دسته تقسیم کرد:
۱.خبرنامه: بسیاری از شرکتها، گروههای تجاری و غیرتجاری از خبرنامه بهعنوان ابزاری استفاده میکنند تا بهتر و بیشتر با مخاطبان خود در ارتباط باشند و آنها را از آخرین مطالب و اخبار سایت خود مطلع کنند.
۲.DIGEST: بهدرستی نمیتوان برای این گروه از ایمیلها معنای درستی به فارسی پیدا کرد. اما به ایمیلهایی گفته میشود که در آنها خلاصهای از فعالیتهای انجامشده شرکت، پیشنهادهایی برای هفتهها و یا ماههای پیش رو را در بردارد.
۳.ایمیلهای اختصاصی: یا ایمیلهای تک محوری(Stand Alone) ایمیلهایی هستند که در آنها تنها در مورد یک موضوع خاص اطلاعاتی در اختیار مخاطبان قرار داده میشود. بهطور مثال اطلاعرسانی در مورد محصولی جدید و دعوت کاربران به استفاده از آن.
۴.ایمیلهای تبلیغاتی: تمامی ایمیلهایی که تا اینجا در مورد آنها توضیح دادیم فرض بر این بود که دیتابیسی از ایمیل مخاطبان در اختیار شماست و از طریق آن با کاربران ارتباط برقرار میکنید. اما حالتهایی هم هست که شما هزینهای را به فرد یا گروهی پرداخت میکنید تا برای شما ایمیلهای تبلیغاتی ارسال کنند. این نوع ایمیلها در دستهی ایمیلهای تبلیغاتی قرار میگیرند.
۵.ایمیلهای تبادلی (Transnational Email): به ایمیلهایی گفته میشود که در پایان عملیاتی که کاربر انجام داده است برای وی ارسال میشود. از نمونههای رایج میتوان به ایمیلی که برای تأییدیه و خوشآمدگویی برای عضویت در خبرنامه ارسال میشود اشاره کرد.
در مقالههای بعدی به روشهای ارسال ایمیل اصولی و قوانین مهم آن اشاره خواهیم کرد.
منبع : با ویرایش و اصلاح از سئو موز